De eerste resultaten van de hulpactie voor vluchtelingen in Jordanië

Nieuws

22 december 2016

In juni hebben we als Nederlandse katholieke gemeenschap de handen ineen geslagen voor de vluchtelingen in Jordanië. Om Caritas Jordanië te steunen bij de opvang van de bijna eindeloze stroom mensen in nood, hebben we met elkaar ruim € 200.000 bijeen gebracht de afgelopen maanden. Met onze steun kan Caritas Jordanië mensen helpen met de eerste levensbehoeften: eten, medicijnen en opvang. Het project loopt nog, maar we kunnen de eerste resultaten inmiddels met u delen.

Sinds de start van het conflict in Syrië zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen. Ze verblijven vooral in de buurlanden van Syrië, zoals Jordanië. Er zijn naar schatting zo’n anderhalf miljoen vluchtelingen in Jordanië; voor slechts zo’n 20% is plaats in de vluchtelingenkampen.

Caritas Jordanië helpt de vluchtelingen buiten de kampen met eten, onderdak, medische zorg en educatie, maar ook met spullen als dekens, kachels en kleding- en voedselbonnen. Caritas Jordanië heeft de afgelopen paar jaar bijna 500.000 Syrische vluchtelingen geholpen en steunt daarnaast nog eens jaarlijks 90.000 kwetsbare Jordaniërs.

Op 1 januari van dit jaar, stuurde Caritas Jordanië een noodoproep (‘Emergency Appeal (EA39/2015’) uit. Via deze oproep vroeg Caritas Jordanië financiële steun van de internationale gemeenschap voor de hulp aan 23.000 Syrische en Irakese vluchtelingen en kwetsbare Jordaniërs. Het project dat we via Stichting BVA hebben gesteund, richt zich op kwetsbare gezinnen, zoals gezinnen met jonge kinderen, alleenstaande moeders, gezinnen waarvan een of meer leden gehandicapt zijn en ouderen die geen familie meer om zich heen hebben. Via Stichting BVA konden we 10% van het project financieren; het Engelse Cafod droeg ook bij aan dit project en onderhoudt namens Stichting BVA de contacten met Caritas Jordanië.

Dankzij de steun die we via de Stichting BVA gaven, konden in de periode juni tot en met september onder andere 450 mensen een medische behandeling ondergaan, zagen 550 mensen een arts en werden 700 mensen doorverwezen voor specialistische hulp. Er werden 130 moeders en kinderen onderzocht en negen zwangere vrouwen ontvingen medische zorg. Elf mensen ontvingen medische hulpmiddelen. Denk daarbij aan een rolstoel, krukken of een bril. Zo’n 140 mensen ontvingen tenslotte niet-materiële hulp. Het ging hierbij om onder andere om psychosociale begeleiding en juridisch advies.

Het complete eerste rapport kunt u hier downloaden. Het project loopt tot 31 december 2016.